Publikációk

A Magyar Elektronikában megjelent cikk aktualizált változata.

A 2xS Kft. az automatizálás és a környezetvédelem szolgálatában

A 2xS Kft. 22 éve fejleszti és gyártja az ipar számára analitikai távadó műszereit. Először a pH és redox-potenciál mérőket fejlesztette ki, majd az oldott-oxigén és vezetőképesség mérőit kezdte el gyártani. A műszerek fejlesztésével párhuzamosan készítette el a felhasználói igényeknek megfelelően az érzékelő tartó armatúrákat. Ezekhez az armatúrákhoz mindig az igényeknek megfelelő elektródákat választja, hogy a felhasználó (ár és minőség szempontjából) mindig a legoptimálisabb mérőkört kaphassa meg. A mérőkörök működése során leginkább az érzékelők vannak igénybevételnek kitéve (kopás, öregedés), ezért az érzékelő fejlesztésénél figyelembe vették a hosszú távú üzemelés alacsony költségen tartását, valamint az armatúrák készítésénél a megrendelők igényeinek kielégítését: így készülnek merülős (különböző hosszban), átfolyásos és nagy átmérőjű csövekre illeszthető változatok. A műszerek CE jelöléssel, az Ex-es műszerek BKI engedéllyel rendelkeznek.
A pH, redox-potenciál és oldott-oxigén mérői között szerepelnek Ex-es térben is mérő változatok. (“Ex-es műszereket már nem gyártunk.”) Az eddig gyártott műszerek csak fali tokozással készültek. Legújabb fejlesztések közül már gyártás alatt van a fali és tábla tokozású pH és oldott-oxigén mérő. (“Mára teljes a választék.”)

Egyszerű szabályozások:

A mérőkörökkel közvetlenül egyszerű szabályzási feladatokat is meg lehet oldani. Minden műszer rendelkezik két határérték kimenettel (alsó és felső), egy vagy két áramkimenettel, melyek a méréstartományon belül bárhová szabadon programozhatóak.
Vegyünk például egy egyszerű pH semlegesítést. Egy reaktortartályba számunkra ismeretlen pH értékű folyadék érkezik, ennek a pH értékét kell úgy beállítanunk, hogy az az előírásoknak megfelelő pH értékkel hagyja el a tartályt. Az egyik áramkimenetre egy sav-, a másikra egy lúgadagoló szivattyút kapcsolunk. Így egy egyszerű arányos szabályozást valósítottunk meg, mely nagyon sok esetben elegendő pH beállítást hoz létre. A határérték kimenetekkel még egyszerűbb, mágnesszelepekkel megvalósítható állásos szabályozást készíthetünk. Hogy a túladagolás kis mértékű legyen, programozható hiszterézis áll rendelkezésünkre.
“Legújabb – megrendelőnk kérésére – fejlesztettük ki a 2db impulzus kimenettel is rendelkező pH mérőt. Impulzus vezérlésű adagolószivattyúval kombinálva a legolcsóbb szabályozást lehet megvalósítani.”

Az oldott-oxigén mérés túlnyomó részben a szennyvíz-technológiában fordul elő, a levegőztető medencék oxigén szabályozásában vesz részt. Magyarországon nagyon sok szennyvíztisztítási technológia honosodott meg, de mindegyikben közös az optimális oxigén bevitel. Több esetben a legegyszerűbb oxigénszabályozás történik: az oldott-oxigén mérő áramkimenete össze van kötve egy PID szabályozóval rendelkező frekvenciaváltóval, az a kapott jel arányában vezérli a kompresszort, mely levegővel látja el a levegőztető medencét. Ezzel az egyszerű szabályozással kisebb szennyvíztisztító telepeken is jelentős villamos energiát takaríthatunk meg. Az oldott-oxigén mérő második áramkimenete menüből választhatóan lehet oldott-oxigén vagy hőmérséklet. Mindkét paramétert többen választották. Az előbb vázolt egyszerű oxigénszabályozás mellett a második oldott-oxigén áramkimenetet rákapcsolják egy adatgyűjtő számítógépre. Más esetekben a két áramkimenet (oldott-oxigén és a hőmérséklet) egy PLC bemenetét szolgálja.
A vezetőképesség mérő a széles méréstartomány miatt több kivitelben készül. Mérnek vele a legtisztább víztől kezdve a szennyvíztisztítókban előforduló vizekig sokfajta vízminőséget. Erőművi vízelőkészítő üzemben egyedülálló hőmérsékletkompenzáció szerint nagytisztaságú (100nS/cm körüli) víz minőségét mérik, valamint szennyvíztisztító befolyó és elfolyó vizeit ellenőrzik folyamatosan.
A redox-potenciál mérő a galván szennyvízkezelés egyik fontos műszere.
A 2xS Kft. nagy hangsúlyt fektet a műszaki tanácsadásra, az érdeklődők tájékoztatására, valamint a mérőkörök folyamatos karbantartására. Ezzel a folyamatos karbantartással a mérőkörök hosszú ideig képesek hibátlanul működni.
A műszerek fontos szerepet töltenek be a környezetvédelemben, ellenőrzik folyók tisztaságát, szabályozzák ipari üzemek, szennyvíztisztítók technológiáját. Hazánkban közel 250 szennyvíztisztító telepen (mára 650 telepre bővült) működnek 2xS műszerek, de a környező országokban is számos üzemben töltenek be fontos szerepet. Az ipar számos területén váltak nélkülözhetetlen műszerekké: vegyipar, élelmiszeripar, erőműipar, galvánipar és környezetvédelem a főbb felhasználói.
A 2xS mérőkörök rövidtávon is megtérülő beruházások, alacsony áruk mellett alacsony üzemelési költségek jellemzik.

Sárdi László

2xS Elektronikai és Kereskedelmi Kft.

2051 Biatorbágy, Szent László u. 39.
Tel./Fax.: +36 23/310-440

Budapest Bank Rt. 10102093-30813003-00000008

Adószám: 12191477-2-13